Beiarn folkebibliotek er med på å markere at det er 75 år siden Hiroshima og Nagasaki. Måtte vi aldri oppleve at atomvåpen blir brukt igjen!
Vi har satt opp et fredstre i gangen, og håper du vil komme og henge ditt fredsbudskap, eller en fredsdue eller fredstrane på treet.
 
Du finner et hefte med fortellingen om Sadako og de tusen tranene både ved hovedinngangen, ved treet og inne i biblioteket. I heftet er det oppskrift på brettingen, og også et ark for å brette. Ta gjerne med deg heftet hjem og kom tilbake for å henge opp fuglen din.
Ønsker du ikke å brette, kan du bare skrive et fredsbudskap på en av lappene som ligger der, og henge opp den.
 
Den 6. og 9. august 1945 slapp amerikanerne atombombene over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki, og drepte minst 120 000 mennesker umiddelbart. Det er anslått at cirka 213 000 personer døde innen utgangen av året 1945 som følge av atombombene og strålingsskader. Etter bombeangrepene har titusener omkommet av sykdommer relatert til stråling og andre skader fra bombeangrepene, og vi vet enda ikke den totale effekten av disse på fremtidige generasjoner.
 

Fortellingen om Sadako og de tusen tranene er en sterk skildring av en ung jentes skjebne etter atombomben falt over hennes hjemby Hiroshima. Sadako ble kreftsyk som følge av strålingen av atombomben og døde bare tolv år gammel. Da hun lå på sykehuset brettet Sadako over tusen papirtraner i forskjellige farger – i håp om å bli frisk. I Japan er trane-fuglen et symbol på lykke og et langt liv. Hvert år legger tusener av japanere ned papirtraner ved fredsmonumentet i Hiroshima, for å minnes Sadako – et av de mest kjente ofrene for atombombene i Japan.

Se filmen om Sadako https://www.youtube.com/watch?v=wKzMuEH74oI&feature=youtu.be

Slik bretter du en fredsdue Slik bretter du en fredstrane

fredstrane_600x427.jpgfredstre_450x600.jpg