Beiarn: Hunstad ungdomsskole er en Newton-skole og grottevandringen i Beiarn er i regi av Newton Beiarn og Beiarn kommune.

– Dette har vært en av de bedre skoledagene. Vi har lært mye, samholdet i klassen er styrket og nå har vi mange minner og opplevelser sammen, som vi kan se tilbake på, sier Tiril Jensen Johnsplass (14) og Leah Johanne Kilvær Andresen (14).

Populært opplegg

I Beiarn tar de imot skoleklasser fra skolestart i august og ut september, som vil si at det er rift om å få komme til Gråtådalen i Beiarn. I år er sju skoleklasser plassert på venteliste.

– Den ville og vakre Gråtådalen i Beiarn har Nordlands største forekomst av grotter. Her finnes rundt 70 kalksteinsgrotter og på denne turen var vi innom tre grotter, sier Newton-lærer Sture Moldjord.

– Rønnahola, øvre Rønnahola og Satisfaction cave var vi innom. I sistnevnte er det mange ulike grotteformasjoner og elevene må streve litt for å ta seg fram, sier Moldjord.

I ni år Newton-lærerne Sture Moldjord og Hege Sæther tatt elever fra Salten opp i grottene. Der de arrangerer et skoleopplegg for å øke realfagsinteressen, hos elever fra 8–10 klasse.

– I og rundt grotte nummer to lager vi til et opplegg med ulike

poster. Elevene lærer om bergarter og hvordan grotter blir til. I grotta er det en del matematiske oppgaver, der elevene skal måle seg fram til grottens dimensjoner med hjelp av ulike måleredskaper, sier Moldjord.

– Unik opplevelse

Praktisk skoledag i Beiarn med vandring i grottene i Gråtådalen ble godt tatt imot av elevene.

– Det blir lettere å følge med og lære om nye ting når vi får oppleve det på nært hold. Dette er kunnskap vi kan ta med oss i flere fag på skolen, og det er vanskelig å tenke seg til en mer spennende skoledag enn grottevandring, sier Mathias Ysland og Daniel Saxrud (14).

Mange følelser

Det var mange følelser som kom til sin rett når elevene fikk høre at de skulle på overnattingstur til Beiarn for å oppleve grotter på nært hold.

– Elevene var litt engstelig når vi fortalte at vi skulle på grottetur, med tanke på dramaet som utspilte seg i Thailand i sommer, sier Birgitta Schistad lærer for klasse 9E.

– Vi tok situasjonen alvorlig og snakket med elvene for å ufarliggjøre turen til Beiarn. Redsel og nervøsitet ble fort snudd om til glede og spente elever, sier Schistad.

Det er obligatorisk med en overnattingstur i løpet av niendetrinn, og da kunne ikke lærerne på niendetrinn på Hunstad komme på noe bedre enn å overnatte i Beiarn for å vandre i grotter.

– En ting er det faglige rundt opplegget, men det sosiale er vell så viktig. Ungdommene viser andre sider når de er sammen ute i naturen og denne turen har vært med på å styrke klassemiljøet, sier kontaktlæreren.

– Enkelte hadde utfordringer med klaustrofobi og høydeskrekk, men alle var positive og hjalp hverandre underveis. Det sterke samholdet i klassen resulterte i at vi klarte vi å mestre utfordringene og turen sammen, sier hun.

Michael Jensen Olafsen

Byttet ut klasserommet med grottevandring