For mange er fyrverkeriet høydepunktet i nyttårsfeiringen, men det er viktig å være bevisst på at feil og uforsvarlig bruk innebærer en stor skaderisiko.
Hvert år blir det meldt om alvorlige personskader som kunne vært unngått.

Det er viktig at man både forholder seg til generelle råd og regler for fyrverkeri.

 

Her er reglene du må kjenne til:

Følg aldersgrensen

Aldersgrensen for å kjøpe og bruke fyrverkeri er 18 år. For små stjerneskudd er aldergrensen 12 år. Barn må aldri bruke stjerneskudd uten at voksne passer på. Sjekk alltid merkingen på produktene og følg aldergrensen som står der.

Kjøp trygt

Det er bare butikker og forhandlere med tillatelse fra brannvesenet som har lov til å selge fyrverkeri. Salg av fyrverkeri til forbrukere kan bare skje over disk i tidsrommet 27. til 31. desember. Det er ikke lov å selge fyrkerkeri inne i kjøpesenter eller i bygg der noen bor.

Er du i tvil om alt er i orden der du skal handle, bør du kreve å få se handelstillatelsen. Privatpersoner har ikke lov til å bestille eller ta med fyrverkeri fra utlandet. Gjør du det, kan du bli straffeforfulgt.

Ulovlig fyrverkeri

Privatpersoner har ikke lov til å bruke pinneraketter. Det er heller ikke lov til å selge pinneraketter til privatpersoner. Fyrverkeri som likner på leker, for eksempel små tanks, er også forbudt å selge og skal ikke finnes på utsalgsstedene. Kinaputter er også forbudt.

Nødbluss til nød

Nødraketter og nødbluss skal bare brukes i nødssituasjoner. Det er ikke lov til å sende opp nødraketter i forbindelse med nyttårsfeiringen.

Lagring av fyrverkeri

I romjulen har en privatperson lov til å lagre 10 kg pyroteknisk vare (fyrverkeri) hjemme. Ellers i året er denne grensen på 5 kg. Om du skal lagre større mengder enn dette så må du ha spesiell tillatelse.

Kilde: DSB

Slik bruker du fyrverkeri riktig:

  • Bruk fyrverkeri kun på nyttårsaften, mellom klokken 18.00 og 02.00.
  • Sørg for at bakkebatteriet står trygt og støtt, pakk gjerne rundt med snø hvis det finnes.
  • Unngå at fyrverkeriet blir fuktig eller vått.
  • Les bruksanvisningen og følg rådene for sikker avstand ved oppskyting.
  • Bruk beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader.
  • Tenn aldri lunta to ganger. Hvis den ikke tenner første gang, vent 30 minutter, dynk med vann og lever tilbake til forhandler.

Kilde: DSB