Min hilsen er i stor grad hentet fra innledningen til  kommunestyrets vedtatte budsjett. 

Året 2023 har vært spennende og utfordrende på flere måter, blant annet med valg høsten 2023 og ny sammensetting av politikere. Senterpartiet og Bygdelista har gått sammen om politisk samarbeid der Andre Kristoffersen (SP) er ordfører og Espen Karlsen (BBL) er varaordfører. Vi opplever entusiasme, god meningsutveksling og 15 kommunestyrerepresentanter som bryr seg om lokalsamfunnet vårt. 

 

Budsjett og økonomiplan er nå vedtatt. Som dere kan se satser vi på alle aldre med blant annet skole/hall/basseng og vi satser på heldøgns omsorgsboliger. Blant annet. Vi må evne å omstille og utvikle oss slik storsamfunnet ellers gjør, så nå bretter vi opp ermene for å fortsette jobben mot ei samfunnsmodernisering som skal gjøre Beiarn i stand til å takle ei fremtid med utfordrende utvikling. 

 

Vi har skapt oss et mulighetsrom over år gjennom god forvaltning av Sjøfossenfondet og med inntekter fra kraft i Beiarn. Det er dette mulighetsrommet vi skal utnytte slik at vi gjennom neste økonomiperiode får på plass de strukturer som trengs for alle innbyggere; fra de minste ungene våre i barnehagene til de eldre i Beiarn, ja for alle Beiarværingan. 

 

De vedtak som er gjort angående bygging av ny skole og hall gir en møteplass for alle. Og bygging av heldøgns omsorgsboliger er starten på den helt nødvendige omstillinga for at vi skal lykkes. Ny barnehage på Trones er på plass, og nå bevilger vi penger til nærmiljøtiltak, og utreder ny barnehage Moldjord i forbindelse med bygging av heldøgns omsorgsboliger. Vi ser og hører hvor fornøyd de ansatte, ungene og foreldrene er etter at den nye barnehagen er tatt i bruk. Sånn ønsker vi at alle skal ha det både i barnehage og skole. Vi mener at gjennom budsjett og økonomiplan som nå er vedtatt er dette mulig. Vi har bygd et næringsbygg for matproduksjon, og prøver med dette å legge til rette for nye og ta vare på de næringene som vi har innenfor lokalmat. Gjennom det vedtatte budsjettet skal vi fortsette med det. Landbruk er også et område det brukes ressurser på. Det er viktig, for landbruket er bærebjelken i samfunnet vårt og viktig for både beredskap, kulturlandskap og matproduksjonen i seg selv. Vi styrker næringsfondet som i dag ikke står seg i forhold til nye muligheter det jobbes med. Vi må ta vare på næringsvirksomheten Beiarn har, og vi må ha muskler for å tiltrekke oss ny næring. Det jobbes med flere konkrete saker. 

 

I tillegg til byggeklare arealer på Moldjord utmerker Tollå-området seg for næringssatsing. Dels for at det er ledige lokaler, men også fordi muligheten for tilkobling til kraft er best her. Vi har i vår iver etter å bygge et stabilt og godt samfunn som er fungerende, fått til både fiber- og mobil-utbygging. Vi bygger og tar vare på kommunale veier og bruer, samtidig som fylkesveiene blir oppgradert med grøfterensk og ny asfalt. Og der vi ikke er helt ferdig, jobber vi for å komme i mål. 

 

I fjor skrev vi om omstillingsevne og -vilje, og disse to ordene er like aktuelle i år. Det er noe organisasjonen jobber med hele tiden, og det er viktig at vi lykkes for alle som bor i Beiarn er involvert i prosessen på en eller annen måte – for alt henger sammen med alt. Det er viktig at vi gjennom budsjettet vedtar realistiske og trygge rammer. Nettopp gjennom rammestyring og planer viser vi retning, men politikken skal ikke involvere seg direkte inn i detaljene for driften. Det kan være utfordrende når man er så nært tjenestene, men vi opplever stor tillit og et godt forhold mellom politikk og administrasjon. Vi snakker om overordna visjoner, og vi følger opp med budsjett. 

 

Vi har mye spennende arbeid å gjøre, og det er viktig at vi holder retninga i lag. Med målbevisst innsats skal vi stå sammen og lykkes. Bygda skal bygge mye nytt, restaurere, omorganisere og modernisere Beiarn. Bli med!

 

Som ordfører for heile bygda ønsker jeg med dette alle innbyggere og besøkende ei riktig god romjul og et godt nytt år!