Sommeren 2024 har på mange måter vært fantastisk god, men som de fleste har fått med seg har breen i Høgtind nærmest forsvunnet. Dette fører til at mange partikler av leire, gammel sand fra Sahara og nedfall fra Eyjafjallajökull finner veien ned Ågleinåga, hvor de kan føre til redusert rensing i vårt vannbehandlingsanlegg. Vi bruker UV-lamper til å drepe bakterier, og når vannet ikke er helt klart, kan noen av disse bakteriene gjemme seg i partiklene.
Ågleinåga reservevann har fått utslag på koliforme bakterier.
«Koliforme bakterier utgjør i liten grad fare for sykdom og er i hovedsak opportunistiske patogene, som kan gi sykdom hos utsatte grupper med kraftig nedsatt immunforsvar. WHO anbefaler ikke å bruke koliforme bakterier som indikator for forurensing. Koliforme bakterier er mer egnet til å indikere svikt i vannbehandling, forekomst av biofilm i rørnettet eller innlekking av uønsket materiale fra planter og dyr.» (FHI)
Vi har hatt utslag på mindre konsentrasjoner hvor vi ikke har sendt ut kokevarsel, både denne sommeren og tidligere år. Siden vannet fra Ågleinåga leveres til blant annet barnehage, sykehjem og heldøgns omsorgsboliger valgte vi å sende ut kokevarsel til berørte abonnenter da konsentrasjonen ble høy. Koliforme bakterier kan gi sykdom hos utsatte abonnenter.
Nå er det blitt kaldere i været, vannet har blitt klart og vi har derfor ikke grunn til å tro at UV-anlegget ikke fungerer. Vi vil derfor sette i gang tiltak for å få skylt ut eventuelle avleiringer i ledningsnettet, så snart vi får analyseresultat som tilsier at vannet som produseres i Ågleinåga reservevannsanlegg er uten koliforme bakterier.
Kokevarsel Ågleinåga reservevann
I snart to år har det vært levert vann fra Tollåkilda til Tverrvik. I juli røk vannledningen i en elvekryssing, og Ågleinåga reservevann ble tatt i bruk fra Eiterjord til Tvervik. Beiarelva er et nasjonalt laksevassdrag, og vi kan derfor ikke reparere skaden før i november.