Vi er inne i Bokåret 2019. Bokåret er en nasjonal feiring av boka, lesing og leserne som går gjennom hele 2019. Det 500 år siden de to første norske bøkene ble trykket.
Nasjonalbiblioteket har gitt midler til arrangement og prosjekter over hele landet i forbindelse med bokåret. Nordland fylkesbibliotek har fått 800 000 til LitteraTUR, hvor 25 av bibliotekene i Nordland deltar.

Beiarn er altså et av dem, og onsdag gikk startskuddet, eller Kick off, for vår deltakelse. Det foregikk på barnehagens leirområde på Moldjordmoen, i nydelig solskinn. Det ble servert frukt og bålkaffe, og folk var invitert til å ta med matpakka for å spise lunsjen under arrangementet. Formannskapet, som hadde møte denne dagen, kom sammen med kommunallederne, og ordfører Monika Sande foretok det høytidelige sparket for å markere starten. - Dette er jo begge de beste tingene jeg vet - bøker og å gå tur i naturen, mente ordføreren.

LitteraTUR er et samarbeid mellom bibliotek og folkehelse. Alle deltagerbibliotek skal arrangere et utendørs høytlesingsarrangement, en LitteraTUR, i løpet av høsten 2019. Vi planlegger å legge dette til folkehelseuka i september. På disse utendørsarrangementene skal det leses to tekster høyt: 

Den ene teksten skal være en kort tekst fra eller om Nordland, det skal være en tekst som definerer oss som nordlendinger og som binder oss sammen. Blir det en tekst fra riktig gamle dager, eller en sangtekst fra en av våre nye flotte artister, - eller noe midt imellom som går av med seieren og hedersbetegnelsen Nordlandsteksten. Fylkesbiblioteket har samlet inn tekstforslag, og vil avvikle en avstemming i hele fylket i løpet av vår/sommer 2019. Avstemmingen vil foregå digitalt, og alle innbyggerne i Nordland kan stemme. Avstemmingen avdukes og sparkes av under Opptakt-konferansen i Henningsvær 22.-24.mai. Vi i Beiarn legger ut på vår Facebookside når det er på plass.

Den andre teksten er vår egne lokale tekst. Vi har valgt å bruke bare helt lokale tekster, fra Beiarn. Vi er heldig å ha og mange skribenter fra bygda, og mange lokale bøker. Så mye at det var kjempevanskelig å velge ut fem tekster, men det har vi nå gjort likevel.

En av disse fem tekstene skal altså beiarværingene stemme på. Vanskelig, siden det er fem ganske ulike tekster, men du skal stemme på den du liker best. Man kan stemme via Facebook, eller i en egen postkasse som blir satt opp i biblioteket.

Disse tekstene kan du velge mellom:

Vårkveld av Signe Meyer (Meyer: Blant bjørn og fjellfolk, 1961)

Storåga av Sussi H. Gabrielsen (Mitt Beiarn, 1994)

Olaus-Mølno av Viggo Eiring (Årbok for Beiarn 1983)

Spretthopp av Tobiz (Årbok for Beiarn 1983)

Dette ønsker jeg at vi skulle hatt i Beiarn av Isak Svartrapmo (Ordsnop, 2012)

DSC_5191[1].jpg
Folkehelsekoordinator Therese Brodersen og biblioteksjef Laila Gabrielsen inviterte til LitteraTUR.

Kick off åpning
Laila Gabrielsen og Therese Brodersen presenterte prosjektet

Kick off Therese
Therese Brodersen leser Isak Svartrapsmo ønsker om Beiarn.

Kick off barnehagen
Barnehagen sang om at de går på tur uansett vær

kick off ballong
Ordfører Monika Sande sparket igang LitteraTUR med å spenge en ballong

Kick off rundt bålet

Samling rundt bålet på Kick off LitteraTUR.jpg