For et par år siden la biblioteket ut spørsmål på Facebook om hvilken forfatter beiarværingene ønsket besøk av. Edvard Hoem og Anne B. Ragde var navnene som ble spilt inn.
Biblioteksjefen var noe i tvil om muligheten for å få så store navn hit, men sendte en henvendelse til Edvard Hoem. Gleden var stor da Hoem plutselig var på telefonen, og sa at han gjerne ville se Salten på våren. Turné ble planlagt, sammen med Saltdal, Gildeskål og Meløy. 26.juni 2020 skulle han komme til Beiarn. I stedet kom korona..

Turneen ble utsatt, deretter avlyst. Men så spurte vi en gang til, for sikkerhets skyld. Og det gikk i orden!

Onsdag var dagen altså kommet. Biblioteksjefen hentet Hoem på Rognan, hvor han hadde hatt arrangement dagen før. Over i Beiarn fikk han seg en tur til Savjord for å møte Magnus Stensland og se stavkirka. Det gjorde sterkt inntrykk.

På kroa på kvelden var det utsolgt. På grunn av koronarestiksjoner kunne det ikke være mer enn 35 gjester. Heldigvis fikk de aller fleste som ville plass.

Hoem fortalte om forfatterskapet sitt, særlig de siste årene. Bøkene om familien fra Rekneslia er kjente og populære, og han fortalte litt om dem. Det var likevel den siste boka hans, Felemakaren, han snakket mest om. Han fortalte om bakgrunnen, som var bestefarens fortellinger om felemakeren Lars Hoem, om alle undersøkelser han har måtte gjøre for å finne ut av hva som egentlig skjedde gjennom livet til Lars. Han krydret med å lese utdrag fra boka. 
Det ble åpnet for spørsmål fra publikum før han avsluttet det hele med et langt dikt der han gjennomgikk et helt år gjennom barndommen. En fantastisk oppsummering av et år, som gjorde at tilhørerne så det hele levende for seg.

Edvard Hoem stilte velvillig opp til signering av bøker før alle dro hjem, forhåpentligvis fornøyde med kvelden. Biblioteksjefen var i hvert fall fornøyd!

Hoem debuterte i 1969 med diktsamlingen Som grønne musikantar og fikk sitt gjennombrudd med Kjærleikens ferjereiser (1974).
Edvard Hoem er fra bygda Fræna i Møre og Romsdal.
I 2014 kom Slåttekar i himmelen, den første boka i den bestselgende romanserien om slekta fra Romsdal.

Edvard Hoem har i tillegg til å være kjent for sine skjønnlitterære verk, skrevet artikler og sakprosa, biografien om Bjørnstjerne Bjørnson og gjendiktet flere av Shakespears skuespill.

Hoem har fått en rekke priser for sitt arbeide. Blant annet Sunnmørsprisen, kritikerprisen, Aschehougprisen, nynorsk litteraturpris, Doblougprisen, Melsomprisen, Gyldedals legat, Bibelprisen, Petter Dass-prisen, Ibsenprisen og Brageprisens hederspris! Han har også vært innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. I 2020 ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden for sin framragande innsats for norsk litteratur og kulturarv.

Turneen er støttet av Nordland fylkeskommune og Beiarn folkeakademi. Takk til dem, og til kroa som stilte med lokale.